El meu gos es grata l’orella i sacseja el cap. Això és que té otitis.
Li posem unes gotes… i solucionat!
Quantes vegades haurem escoltat frases com aquesta? No és tan senzill. En aquest article veurem per què.
L’OÏDA
L’anatomia de l’oïda del gos té similituds amb la de les persones, totes dues estan dividides en tres parts, oïda externa, oïda mitjana i oïda interna. Però a diferència del conducte de les persones, que és curt i recte, el dels gossos és llarg i fa forma de L, tenint una part vertical i una part horitzontal.
QUÈ ÉS UNA OTITIS?
És una inflamació de l’oïda que pot ser provocada per diferents causes. En funció de la part de l’oïda que estigui afectada parlarem d’otitis externa, otitis mitjana, o bé, d’otitis interna.
Ens centrarem en l’otitis externa, que és el més freqüent. Els altres tipus, en general, solen ser complicacions d’aquesta.
LA MEVA MASCOTA TÉ OTITIS?
El veterinari és qui diagnostica si un animal pateix una otitis, no obstant això, és bo que sapiguem reconèixer quan és possible que la nostra mascota pateixi aquesta malaltia per a poder actuar el més aviat possible.
Un gos o gat que està inquiet, que sacseja molt el cap, es grata en excés les orelles, se li veuen molt brutes, li fan mala olor i fins i tot es queixa si les hi toquem, és un gran candidat a patir otitis externa.
QUÉ CAUSA UNA OTITIS?
Les causes d’una otitis externa són molt variades, hi ha 4 grans grups: l’ infecció per bacteris, per fongs, per paràsits i per cossos estranys (espigues, sorra, etc.).
Però a més existeixen certs factors que afavoreixen l’aparició de l’ otitis, com tenir les oïdes brutes (ja que la cera és un excel·lent brou de cultiu), tenir les oïdes peludes (el que afavoreix la retenció de cera), tenir les orelles caigudes, banys seguits o climes humits i al·lèrgies o malalties que provoquin la disminució de les defenses.
QUÈ HAIG DE FER SI LA MEVA MASCOTA PRESENTA AQUESTS SÍMPTOMES?
Haurà d’acudir al seu veterinari, perquè examini al seu animal i proporcioni el tractament adequat. En general, el tractament consisteix en dos productes, un netejador i el tractament segons quina sigui la causa de l’ otitis. El netejador serveix per a eliminar la brutícia i evitar el seu avanç .
No obstant, no sempre és tan senzill. Sovint és necessari realitzar proves complementàries per identificar la causa de l’ otitis i per evitar les complicacions, com cultius del cerumen o antibiogrames.
És important, una vegada instaurat el tractament, seguir les indicacions del veterinari per a obtenir uns bons resultats.
QUÈ PASSA SI NO ES TRACTA?
Si no s’aplica un tractament, o aquest no es realitza de la forma pautada, l’ otitis evoluciona desfavorablement provocant més dolor i inflamació, arribant fins i tot a l’oclusió del conducte o perforació del timpà. Si aquest es perfora, a més de causar sordesa, pot provocar otitis mitjana i arribar a l’ oïda interna, causant també problemes d’equilibri i alteracions neurològiques.
Les otitis mitjana i interna són més greus. Per al seu diagnòstic són necessàries una altra sèrie de proves i el tractament consisteix en medicaments orals combinats amb tractaments quirúrgics.
ES POT PREVENIR?
Si, mitjançant neteges periòdiques a les oïdes amb els productes adequats, a més de procediments específics (com per exemple, depilar el conducte auditiu en les races propenses a tenir-lo pelut).
COM PUC NETEJAR LES OÏDES DE LA MEVA MASCOTA?
Hi ha al mercat un gran nombre de netejadors òtics amb diferents principis actius. Bàsicament tots funcionen de manera similar, dissolen la cera per a mantenir el conducte net. A Entremaliats l’assessorarem sobre quin producte és el més adequat per al seu animal.
S’apliquen unes gotes del producte dins del conducte auditiu i es realitza un suau massatge, amb una gasa s’elimina l’excés de producte i la brutícia més externa. Normalment, la nostra mascota nota una lleu molèstia en tenir líquid a l’oïda, i sacseja el cap. Amb aquest moviment, aconsegueix fer sortir el líquid, i amb ell, la brutícia, més interna.
La freqüència d’aquestes neteges haurà de decidir-la el nostre veterinari, ja que dependrà de cada cas concret.
NO utilitzar bastonets en cap cas: és molest per a ells, aprofundiríem la cera existent i correm el risc de perforar el timpà.
NO utilitzar altres productes que no siguin per aquest fi (com per exemple, iode, aigua oxigenada o els productes per al tractament de l’ otitis, ja que aquests estan medicats i és contraproduent usar-los si no són necessaris).